Saçkıran (alopecia areata) sebebi bilimsel olarak tam olarak izah edilememiş bir hastalıktır, vücutta tüy olan her bölgesinde kökten kıl kaybı yapar. En sık görüldüğü bölge kafadır çünkü en yoğun kılın olduğu bölgedir.Saç gibi kaş, sakal, bıyık gibi kıl olan alanlarda da olabilir.
Alopecia Areat Teşhisi
Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Bu saçsız alanlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir. Teşhis için genellikle muayene yeterlidir ancak gerektiğinde biopsi alınarak teşhis kesinleştirilebilir.
Saçkıran en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülür.Her iki cinste de görülür ancak erkeklerde daha fazla kıllı alan olduğu için daha sık rastlanır. Hastaların çoğu 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında aile öyküsü araştırıldığında başka hastalarında olduğu tespit edilebilir.
Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir. En kabul edilebilir görüş kişinin kendi kök hücrelerine karşı madde üretmesidir (bu gurup hastalıklara oto immün hastalıklar denir). Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Saçkıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir.Bunların saçkıran yaptığı kesin değildir çünkü bu hastalıkları olup ta saçkıran olmayanlar daha fazladır.
Saçkıranın hastalığının seyri ; genellikle iyileşme ile sonuçlanır.Saçkıran büyük oranda kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır.Tüm saçlı alanı kaplayan saçkıran vakalarında kendiliğinden düzelme ihtimali daha azdır.
Saçkıranda tırnak hastalıkları da (tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler gibi) varsa bu durumda hastalık daha ağır seyredebilir.Benzer şekilde birden fazla yerde olması da tedavinin daha zor olacağını gösterebilir.
Saçkıran hastalarında rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.Biopsi hastalığın sebebi hakkında fikir verebilir.
Saçkıran Doğal Tedavi
Doğal tedavi yada bitkisel tedaviler insanların her zaman ilgisini çekmiştir, bu konuda ortak kanı doğal tedavilerin yan etkilerinin de olmayacağı yönündedir. Tabi bir diğer etken de “ % 100 etkili ”, “ saçkırana kesin çözüm ” gibi cezbedici iddialardır.
Biraz araştırırsanız aslında bu ürünleri pazarlayanların tıp yada herbal tedaviler konusunda hiçbir eğitimi olmayan ama buna karşın ciddi pazarlamacılık tecrübesi olan uyanıklar olduğunu görürsünüz. Saçkıran doğal tedavisi yada bitkisel saçkıran tedavisi yapmak istiyorsanız doğru ürün kullanın ve bu konuda yapılmış bilimsel çalışmalara göre beklenti oluşturun. Yoksa saçlarınız çıkmadığında ümitleriniz kırılır ve daha etkili tedavilerden de sonuç alamazsınız ayrıca zaman kaybetmiş olursunuz.
Doğal çözümle bitkilerle tedaviyi ayrı değerlendirmek gerekir.
Saçkıran Doğal Çözüm
Aslında hiçbir şey yapmasanız da % 35 ihtimalle kendiliğinden geri çıkar. Yapılan bilimsel çalışmalarda hiçbir ürün kullanmayan 100 hastadan 35 inde saçların kendiliğinden çıktığı görülmüştür. Doğal tedavilerde alınan sonuç ta bu olsa gerek.
Saçkıran Hacamat Etme
bölge kanlanmasını artırdığı için etkili olabilir ama beklenti sınırlı olmalıdır.
Saçkıran Duası
Bütün hastalıklarda olduğu gibi kişinin iyi olacağına inanması tedavi başarısını artırır.
Saçkıran Sülük Tedavisi
herhangi bir etki etmesi beklenmemelidir.
Saçkıran Bitkisel Tedavisi
Aslında kullanılan yada kullanılabilecek tek bitki sarımsaktır. Sarımsağın saçkıran tedavisinde etkisi direk uygulama şeklindedir ve cildi tahriş edip kanlanmayı artırarak iyileşme sağlar. Sarımsak özü veya sarımsak yağı kesinlikle hiçbir etki sağlamaz.
Doğru kullanımla srımsağın saçkıranda başarısı % 50 civarındadır. Yani kullanan 100 hastadan 50 sinde eskisi kadar sık olmasa da memnun edici sonuç alınır.
Saçkıran sarımsak tedavisi nasıl uygulanır
İki şekilde uygulanabilir direk sürme veya kür hazırlayığ uygulama. En doğru tedavi direk uygulamaktır. Sarımsak ikiye bölünür ıslak tarafı deri tahriş olana kadar sürülür ve öylece bırakılır. Tahriş biraz düzeldiğinde tekrar uygulanır. Uygulama genellikle 3-5 günde bir uygulamak yeterli olur.
Saçkıran sarımsak kürü
iki diş sarımsak bir miktar tuzla brlikte dövülür, birkaç damla kıvamı inceltecek kadar alkol veya su eklenir ve krem yapısına gelinceye kadar ezilir ve temizlenen dökülme alanına sürülür, can yakmaya başladığında silinir.
Ahmet Maranki Saçkıran Tedavi Yöntemleri
Yukarda bahsedilen eğitim konusuna tipik örnektir. Kendini tıp profesörü gibi lanse etmesine karşın hiçbir tıp eğitimi olmayan aslında iktisat eğitimi almış bir kişidir. Türkiye’den profesörlük alamayınca türki cumhuriyetlerden alınmış bir kariyerdir.
İktsat mesleğinde oldukça iyi olan Maranki’nin kürü ise şu şekildedir; Isırganotu yağı, çam yağı ve sarımsak yağını karıştırıp, dökülme olan bölgelere sürülür. 1 hafta içerisinde etkisini göreceksiniz dese de hiçbir etki görmeyeceğinizden emin olabilirsiniz.
Özellikle hastalığın başlangıç döneminde hastalık ilerlemeden mantar enfeksiyonunu durduruyor gibi bir iddia ise bilimle yakından uzaktan hiçbir ilişkisi yoktur çünkü saçkıranda asla mantar görülmez.
Suna Dumankaya Saçkıran İçin Doğal Formül
Tarifi de Ahmet Maranki’ninkinden farksızdır zaten bunun da herhangi bir tıp eğitimi yoktur. Cevap alma şansınız yok ama tarif şöyledir; 1 çorba kaşığı vazelin + ½ çorba kaşığı ardıç katranı + ½ limon suyu. Bunların etkili olabileceğini gösteren bir tek güvenilir bilimsel çalışma yoktur.
Saçkırann Kesin Çözüm
Ne yazık ki böyle bir şey yoktur, internet reklamlarında bu tür iddialar görseniz de inanmamalı bilimsel verilere inanmalısınız. Her tedavinin belli oranda bir başarısı vardır.
Sonuç olarak ;
Doğal tedaviler yada bitkisel tedavilerden beklentiniz sınırlı olmak koşuluyla 1-2 ay uygulayabilirsiniz, bu sürede cevap alamadınızsa ısrar ederek zaman kaybetmemelisiniz. Uzun zaman geçmesi bilimsel tedavilerin de başarısını düşürmektedir. Kortizon enjeksiyonları ciddi yan etkisi olan uygulamalardır ama başarısı % 85 ler düzeyindedir. Daha pahalı olmasına karşın % 95 ler düzeyinde başarı sağlayan squarik Asit Di Butil Ester (SADBE) veya Di Phen Ci Pron (DPCP) kullanın.