Sivilce ilacı saç döker ama tabiî ki hepsi dökmez. Sivilcenin hapla tedavisinde kullanılan izotretionin (roaccutane , aknetrent ve zoretanin adlı tabletler de vardır) adlı madde biotidinaz enzim eksikliğine sebep olur. Biotidinaz eksikliğine bağlı olarak biotin (B7 vitamini) metabolizması bozulur ve kandaki düzeyi düşer. Biotin eksikliği de saç dökülmesine neden olur. Bölgesel olarak sivilce için kullanılan ilaçlarsa asla bu tür bir yan etki görülmez. Biotidinaz eksikliği normalde yeni doğan bebeklerde görülen doğumsal enzim eksikliği hastalığıdır ve o bebeklerde de saç, tırnak, deri gelişiminde ciddi sorunlar gelişebilmektedir. Bu enzim eksikliği dünyada en fazla Türkiye’de görülmektedir ve dünya ortalamasının 8 katı kadardır. Bebeklerde görülen biotidinaz enzim eksikliği ayrı bir konuda işlenmiştir.
Roaccutane, aknetrent ve zoretanin adlı tabletlere başlarken ek olarak günlük 10 B7 vitamini başlamak hem saç dökülmesini engeller hem de yenilenecek deride kalite artışı sağlar. Bu ilaçları kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesi başlarsa yine aynı şekilde 10 mg B7 vitamini başlamak akıllıca bir yaklaşım olur. Biotin tedavisi sivilce tedavisi devam ettiği sürece devam etmeli ve sivilce tedavisi bittikten sonraki 1-2 ay boyunca da devam edilmelidir.
Bu konuda yapılmış bir bilimsel çalışma aşağıda fotoğraf olarak eklenmiştir, resme tıklayıp daha üyük şekilde görebilirsiniz. Çalışma özetle şunu anlatmaktadır;
Biyotin, glukoneogenez, yağ asidi sentezi, dallı zincirli aminoasitlerin bazılarının katabolizması gibi önemli metabolik proçeslere doğrudan katılan bir vitamindir. İzotretinonin, bizim çalışmamızla birlikte, toplam iki çalışmada parsiyel biyotinidaz eksikliğine yol açtığı gösterilmiştir. Bu nedenle bu ilacın kullanımında ortaya çıkan başta mukokutanöz olmak üzere, bazı yan etkiler bu enzimde meydana
gelen eksiklikle ilgili olabilir. Biyotin desteği ile bu enzim eksikliğinde görülen belirtilerin önlenebilmesi mümkün olduğundan, izotretinoin alan hastalarda, beraberinde biyotin desteği yapmanın, klinik faydalarının araştırıldığı kontrollü çalışmaların yapılması faydalı olacaktır.
Bilimsel çalışmanın orijinal halini görmek için aşağıdaki adrese bakılabilir.
ht tp://ww w.journalagent.com/turkderm/pdfs/TURKDERM_41_3_90_92.pdf