İnsanlığın varoluşundan beri süregelen bir sorun saç dökülmesi ya da tıptaki adıyla “Alopecia” kafadaki saçların geçici ya da kalıcı dökülme şeklinde yok olmasıdır. Özellikle ergenlik dönemi sonrası kadın, erkek tüm insanlarda ciddi sorun ve sıkıntı haline gelmektedir. Bir çok çeşidi ve buna bağlı olarak yine birden fazla nedeni bulunmaktadır.
Erkeklerde %95 erkeklik hormonu ile alakalı olurken, kadınlarda ise yine erkek tipi dökülme görülmekte fakat tek neden bu değildir. Kansızlık, menopoz, guatr hastalığı gibi bir çok neden bulunmaktadır. Dökülmelere çözüm bulmak için ilk olarak sorunun nedeni tespit edilmelidir. Şimdi dilerseniz dökülmenin tipleri ve belirtilerine bakalım.
1-Ailesel ; AGA, Andro Genetik Alopecia, erkek tipi, genetik gibi isimlerle de anılmaktadır. En önemli sebebi DHT (Di Hidro Testosteron) hormonu olup, erkeklerde en sık görülen nedenlerden biridir. Bu nedenle babasında dökülme sorunu olan erkek çocukları bu konuda çok riskli olup, kesinlikle dikkat etmelidir.
2- Allopecia areata; Halk arasında “Saçkıran” ya da “Pelad” olarak bilinmektedir. Özellikle çocuklar ve gençlerde sık görülen bir durum olup, bölgesel dökülme şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Genelde sıkıntı, üzüntü ve stres nedenleri arasında yer almaktadır. Sadece saçlar ile sınırlı kalmadan sakal ve kaşlarında dökülmesine neden olmaktadır.
3-İlaçlara bağlı dökülme; Sağlık sorunları için kullanılan bazı ilaçlarda dökülmeye neden olmaktadır. Özellikle kanser tedavisi görenlerde bu sık görülen bir durum olup, genelde geçici olup, ilaç kullanımı bırakıldığında saçlar tekrardan çıkmaktadır. Sadece kanser ilaçları değil, aynı zamanda bazı sivilce ilaçları bile risk içermektedir.
4-Anagen effluvium; Yukarıda hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bahsedildi ama birde hastalıkların neden olduğu dökülmeler bulunmaktadır. Örnek kadınlarda sık görülen kansızlık, guatr gibi hastalıklar ciddi anlamda dökülmenin sebebidir.
5-Diffüz allopecia: Tüm kafada yaygındır.
6-Telogen effluvium: Daha çok kadın tipi denir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
En sık görülendir, kadınlarda saç dökülmesinin % 50’sini, erkeklerde ise %95 gibi büyük bir bölümü oluşturmaktadır.
Aynı zamanda tedavisi bilimsel bir şekilde yapılması halinde en yüksek sonuç alınmaktadır. Bu da gösteriyor ki saç dökülmesi tedavisi mümkün bir hastalık olup, sadece bilimsel yöntemlerle çözüm aramalıyız.
İlk Belirti Kıl Köklerinde Zayıflama: Yani bu demek oluyor ki erkek tipi dökülmede dökülmenin hemen olmayıp, bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Burada en belirgin şikayet saçların kalite kaybına uğramasıdır. Saçta zayıflama, matlaşma, incelme gibi bir çok belirtisi bulunmaktadır. Saçlarını seven, onları yakından takip eden insanlar ortaya çıkan bu değişimi kolayca anlayabilir.
Bu belirtiler önlem alınmadığında yerini dökülmeye bırakacaktır. Burada da önemli bir detay olup, açılmalar genelde tepe kısmı ve alın kısmında görülür. Kel erkeklere dikkat ederseniz ense ve yanda saçların olduğunu görürsünüz. Çünkü ense ve yanlarda bulunan saçlar genetik dökülmeye karşı korunaklıdır.
Sorunun Kaynağı DHT
Testosteron adlı hormondan 5 alfa redüktaz aracılığıyla oluşan DHT tek suçludur. DHT’ye duyarlı alanlarda kayıp olur, ense bölgesi duyarlı olmadığı için burası sağlam kalır. Tedavide uygun ilaçlar kullanıldığında % 95 oranında memnun edici sonuç alınır % 5’lik bir kısımda sorun durdurulamaz. Burada yapılması gereken işlem DHT’nin önlenmesi olup, bu yönde geliştirilen maddeler arasında en başarılı sonuç “Procapil” tarafından alınmaktadır. Hair Pharma olarak erkek tipi saç dökülmesine karşı geliştirdiğimiz Hair Forte Erkek Sprey ya da Xpecia Erkek Tablet kullanabilirsiniz.
Saç Dökülmesi tedavi kombinleri
Procapil (hairforte sprey) + biotin ; % 85-90 olumlu sonuç alınır, saçın kökünü DHT’den koruduğu ve DHT oluşumunu engellediği için etkisi zamanla azalmaz. Sadece kullanıldığı alanda etkili olduğu için cinsellik üzerinde yan etki oluşturmaz. Minoxidilde görülen zamanla etkileşme sorunu görülmez.
Minoxidil + finasterid ; Başarılı kombinasyonlardandır. Minoxidil kökü uyarırken dökülme sebebi olan DHT finasterid tarafından engellenir. Bu kombinasyon için rogain sprey + propecia tablet kullanmak % 92 başarı sağlanabilir. Bu kombinasyonun en önemli sorunu propecianın hormonlar üzerinde olan yan etkisidir. Erkeklik hormonunu değiştirdiği için cinsel istekte azalma, memelerde büyüme ve sızlama yapabilir.
Minoxidil + biotin; % 80-90 olumlu sonuç alınır. Ancak DHT engellenmediği için zamanla etkinliği azalır.
Bu ilaçlar dışında piyasada var olan yüzlerce bitkisel ürünlerden ve reklamlarda abartılı vaatlerde bulunan şampuanlardan herhangi birinin saç dökülmesini durdurma etkisi yoktur. Bu sebeple gereksiz yere para harcanmamalı ve gereksiz beklentilere girilmemeli bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış formülasyonlar tercih edilmelidir.
Kadın Tipi Saç Dökülmesi
Kellik problemi erkeklerde sıradan bir hal aldığı için çok fazla dikkat çekici olmayacaktır. Kadınlarda ise çok dikkat çekici olacağı için hanımlar eşarp, şal, bone vs. gibi araçlarla saçlarını kapatarak dökülmeyi kolayca kamufle edebilmektedir. Fakat bu kadınlarda saç dökülmesi olmadığı anlamına gelmez. Kadınlarda erkekler kadar dökülmeye meyilli olup, kadınlarda nedenler daha fazla olduğunu göreceksiniz. Yaşınız, yaşadığınız ortam, birinci derece aile bireylerinde olan dökülme, gebelik, doğurganlığın son bulması, hastalıklar vs. bir çok nedenler kadınlarda dökülme görülmektedir. Dilerseniz nedenlere ve belirtilerine bir göz atalım.
Kansızlık (anemi)
Saçın telleri bir bitki, ağaç gibi düşünebilirsiniz. Onları siz ya da bizi yaratan Allah rahmeti ile sulamadığın da ne olur? Kurur. Çünkü suya ihtiyaç duyarlar onunla yaşarlar. Aynı şekilde insanların saç kökleri de bir organ olup, kan ile yaşamaktadır. Kadınlara özgü bir durum olan adet görme sağlıklı bir olgu olduğu kadar kansızlığa sebebiyet veren bir durumdur. İnsan vücudunda kan oranı azaldığında bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Onlardan biride dökülme olup, kadınların büyük bir bölümü kansızlık (demir eksikliğine bağlı) sorunlarla karşılaşır.
Stres
Yaşanacak ağır stresler saçın dökülmesine sebep olur.
Doğum
Doğum esnasındaki stres, kan kaybı ve hormonal değişimler saçı dökebilir.
Hamilelik
Kadın vücudu üzerinde ağır bir strestir. Bu stres, hamilelik sebebiyle ortaya çıkan kansızlık ve beslenme alışkanlığının değişmesinden kaynaklı olabilir.
Guatr
İki tipi vardır. Hormonun düşük olması (hipotiroidi) durumunda saçlar kalite kaybeder, parlaklığını yitirir, soluklaşır ve kökten dökülme olur. Hormon fazlalığı (hipertiroidi – zehirli guatr) bu durumda dökülme değil daha çok kırılma vardır, saçlar incelmiştir daha küçük travmalarla saçlar kırılır.
Östrojen azlığı
Kadında kadınlık hormonunun azalması dökülme sebebi olabilmektedir. Bunun en tipik örneği menapozda dökülmenin artmasıdır.
Ağır diyet
Kilolu kadınların katı diyet uygulaması beslenme bozukluğuyla saçlarda dökülmeye sebep olabilir.
Yanlış bağlama
Saçların arkada toplanırken gergin bir şekilde bağlanması kalıcı dökülmeye sebep olabilir.
Yanlış uygulamalar
Sık boyama, perma, sık dişli tarak kullanımı saça zarar verebilir.
Çeşitli hormon bozuklukları (Kadınlık Hormonu (östrojen) eksikliği)
Guatr Hastalıkları
Çinko, Biotin ve diğer element ve vitamin eksiklikleri
Ağır, Ateşli Hastalıklar
Otoimmün ve sebebi bilinmeyenler
Menopoz Döneminde Görülen Saç Sorunları
Kadınlarda görülen dökülmelerin yarısı erkekler için önerilen şekilde yapılmalıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus kesinlikle hamile olunmamalıdır. Diğer sebeplerle olanlar genellikle tüm kafada yaygın bir kayıp vardır. Bu durumda bölgesel ürün kullanımı önerilmez. Xpecia Tablet gibi geniş spektrumlu ilaçlar önerilir.
Diğer Saç Dökülme Sebepleri;
DUPA (nedeni bilinmeyen)
Kanser tedavisi için kemoterapi kullanımı
Kanser tedavisi için radyoterapi kullanımı
Çekiştirme tiki (traksiyonel alopeci)
Travmalar
Yanıklar
Kaynaklar
https://www.ideaklinik.com/sac-dokulmesi.html
https://www.sachastaliklari.com/dokulen-saclar-cikar-mi/